
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Fuet Extra Minescar 160g/szt






Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | od 1 do 5 dni |
Cena przesyłki | 18 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Waga | 0.2 kg |
Kod kreskowy | 8426635064064 |
EAN | 8426635064064 |
Zostaw telefon |
Fuet – wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem.
Do produkcji fuet stosuje się także boczek, a jako przyprawy dodawane są: pieprz czarny, czosnek, goździki i nasiona kolendry siewnej robiony w naturalnym wieprzowym jelicie.
Na wyprodukowanie 100 gramów fuet zużywa się 155 g świeżego mięsa.
W procesie dojrzewania pokrywa się charakterystycznym, pleśniowym białym nalotem, co również ma wpływ na walory smakowe
Podczas suszenia i dojrzewania pokrywa się pleśnią, która wzbogaca jej pikantny smak.
Pleśń na fuet należy do tego samego gatunku (Penicillium candida), co pleśń spotykana na serach: camembert i brie.
Pleśń jest żywa i wymaga dostępu powietrza.
Brak wystarczającej ilości tlenu powoduje obumieranie pędzlaka i zanikanie warstwy pleśniowej.
Ze względu na wysuszenie kiełbasę cechuje duża twardość..
W przekroju przypomina salami, ale nie w smaku. Jest bardziej słodkawy, a skórka delikatnie pikantna.
Oryginalna hiszpańska kiełbaska fuet jest szczelnie zapakowana wraz z powietrzem w opakowanie z grubej folii plastikowej. Przy jednym z końców fuet znajduje się sznureczek, który umożliwia powieszenie kiełbaski po wyjęciu z opakowania i dalsze podsuszenie.
Bywa przyrównywana do salami
Fuet jest tradycyjnym wyrobem katalońskim, związanym z miastem Vic i należącym do niego powiatem (comarca) Osona. W języku katalońskim fuet znaczy bat.
Fuet można spożywać na kanapkach, dodawać do zupy lub grillować, a także przyrządzać małe przekąski, np. krojąc grube plastry fuet (około 1,5–2 cm) i nadziewając na drewniane wykałaczki w połączeniu z marynowanymi (ewentualnie nadziewanymi) zielonymi lub czarnymi oliwkami, jak też poddawać procesowi dalszego dojrzewania, poprzez wyciągnięcie z opakowania i powieszenie w suchym przewiewnym miejscu.
Do przekąsek z fuet można serwować sherry
Fuet jest świetną przekąsek, dodatkiem do kanapek, szaszłyków i zup..
Skórka z pleśnią, w której znajduje się fuet, powinna być miękka i pokryta wyłącznie białym nalotem, nalot innego koloru świadczy o tym, że kiełbasa była źle przechowywana – w zbyt wilgotnym pomieszczeniu – i nie jest pożądany.
|
|
|
|
|