• Fuet Extra Minescar 160g/szt

10.99
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu od 1 do 5 dni
Cena przesyłki 12
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier DPD 15
Poczta Polska 15
Dostępność Mało
Waga 0.2 kg

Jeżeli chcesz większą ilość - ZADZWOŃ

Zostaw telefon

Fuet – wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem.

 Do produkcji fuet stosuje się także boczek, a jako przyprawy dodawane są: pieprz czarnyczosnekgoździki i nasiona kolendry siewnej robiony w naturalnym wieprzowym jelicie.

 Na wyprodukowanie 100 gramów fuet zużywa się 155 g świeżego mięsa.

W procesie dojrzewania pokrywa się charakterystycznym, pleśniowym białym nalotem, co również ma wpływ na walory smakowe

 Podczas suszenia i dojrzewania pokrywa się pleśnią, która wzbogaca jej pikantny smak.

Pleśń na fuet należy do tego samego gatunku (Penicillium candida), co pleśń spotykana na serach: camembert i brie.

Pleśń jest żywa i wymaga dostępu powietrza.

Brak wystarczającej ilości tlenu powoduje obumieranie pędzlaka i zanikanie warstwy pleśniowej.

Ze względu na wysuszenie kiełbasę cechuje duża twardość..

W przekroju przypomina salami, ale nie w smaku. Jest bardziej słodkawy, a skórka delikatnie pikantna.

Oryginalna hiszpańska kiełbaska fuet  jest szczelnie zapakowana wraz z powietrzem w opakowanie z grubej folii plastikowej. Przy jednym z końców fuet znajduje się sznureczek, który umożliwia powieszenie kiełbaski po wyjęciu z opakowania i dalsze podsuszenie.

Bywa przyrównywana do salami

Fuet jest tradycyjnym wyrobem katalońskim, związanym z miastem Vic i należącym do niego powiatem (comarcaOsona. W języku katalońskim fuet znaczy bat.

Fuet można spożywać na kanapkach, dodawać do zupy lub grillować, a także przyrządzać małe przekąski, np. krojąc grube plastry fuet (około 1,5–2 cm) i nadziewając na drewniane wykałaczki w połączeniu z marynowanymi (ewentualnie nadziewanymi) zielonymi lub czarnymi oliwkami, jak też poddawać procesowi dalszego dojrzewania, poprzez wyciągnięcie z opakowania i powieszenie w suchym przewiewnym miejscu. 

Do przekąsek z fuet można serwować sherry

Fuet jest świetną przekąsek, dodatkiem do kanapek, szaszłyków i zup..

Skórka z pleśnią, w której znajduje się fuet, powinna być miękka i pokryta wyłącznie białym nalotem, nalot innego koloru świadczy o tym, że kiełbasa była źle przechowywana – w zbyt wilgotnym pomieszczeniu – i nie jest pożądany.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
RABATY dla stałych klientów

Zarejestruj się , rób zakupy i otrzymaj rabat

Darmowa dostawa

Do 28 kg.przy zakupach powyżej 250 zł

Różne formy płatności

Za zakupy zapłacisz kartą,przelewem,Blikiem

Darmowa dostawa

Do 28 kg.przy zakupach powyżej 250 zł

Różne formy płatności

Za zakupy zapłacisz kartą,przelewem,Blikiem