
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Trufle w całości 100/70g-Mario F


Wysyłka w ciągu | od 1 do 5 dni |
Cena przesyłki | 18 |
Dostępność |
Mało
|
Waga | 0.4 kg |
Kod kreskowy | 8007497004063 |
EAN | 8007497004063 |
Jeżeli chcesz większą ilość - ZADZWOŃ
Zostaw telefon |
Trufla czarna cała w zalewie (inne nazwy czarnozarodnikowa, trufla perigordzka, trufla letnia).
Trufla to rodzaj podziemnego grzyba, który ze względu na rzadkie występowanie należy do najdroższych produktów spożywczych.
Od starożytności po dzisiejsze czasy kucharze używają ich do ciekawych, ozdobnych, przepełnionych smakiem i eleganckich dań. Są niezwykle aromatyczne.
Przez specyficzny smak i intensywny zapach różne odmiany tego grzyba są bardzo cenione w kuchni. Według niektórych jej zapach jest rodzajem piątej esencji
reprezentujący najwyższą przyjemność. Kształt, wygląd:
Nieregularne okrągłe, owalne. Czarna, pokryta piramidkowymi, 5–6-bocznymi guzkami, które nadają jej typową szorstkość i konsystencję.
W środku:
Ogólnie brązowa, bardziej lub mniej żółtawa w dojrzałych truflach, częściej jaśniejszy kolor; przechodzi przez liczne białawe żyły, niektóre cienkie inne szersze,
bardzo rozgałęzione i różnie zespolone.
Smak:
Delikatny i przyjemny, miękki, gdy jest młoda, bardziej intensywny w pełni dojrzałej lub zamkniętej (szklany słoik).
Dojrzewanie:
Od maja do sierpnia-września.
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna: 154kJ (37kcal)
tłuszcz: 1,0g (w tym kwasy nasycone: 0g)
węglowodany: 1,0g (w tym cukry 1,0g)
białko: 5,9g
sól: 1,5g.
|
|
|
|
|