
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Zakwaska BIFIVIT - Żywe Kultury Bakterii do Jogurtu 2 szt VIVO




Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | od 1 do 5 dni |
Cena przesyłki | 18 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Kod kreskowy | |
EAN | 4820148053814 |
Zostaw telefon |
Składniki: LAKTOZA (Z MLEKA), sacharoza, liofilizowane szczepy bakterii: Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus
masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.
Ilość bakterii w 1g:
Bakterie kwasu mlekowego ok. 8 mld
Bifidobakterie ok. 7 mld
Dla dzieci od 6 miesiąca i dorosłych w każdym wieku
Zakwaska Bifivit do domowego przygotowania jogurtu zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej) i bakterii kwasu propionowego. Bifivit to sprawdzony przez lata produkt, który przez wiele osób jest używany jako pierwszy z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci od 6 miesiąca życia i dorosłych w każdym wieku. Połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego zapewnia delikatny, mało kwaśny smak, który uwielbiają dzieci. Od Bifivitu warto rozpocząć wprowadzanie produktów z ukwaszonego mleka w diecie dziecka.
Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit ze względu na bogactwo zawartych w nim kultur bakterii mogą z powodzeniem spożywać również osoby dorosłe. Przyjazne człowiekowi bakterie wchodzące w skład Bifivitu aktywnie rozmnażają się w mleku, zapewniając jogurt z żywą florą bakteryjną. Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit zawiera nie tylko wysokie stężenie kultur bakterii ale również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (są to polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.)
W skład Bifivitu wchodzą bifidobakterie, laktobakterie i różne szczepy bakterii kwasu propionowego. Bakterie te spełniają następujące funkcje:
Bifidobacterie:
- zawierają florę bakteryjną, w tym bifidobacterie lactis, obecne w mleku kobiety karmiącej
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec bakterii gnilnych i patogennych;
- przez wytwarzanie organicznych kwasów tłuszczowych uczestniczą w utylizacji substratów pokarmowych i aktywacji przyściennego trawienia w przewodzie pokarmowym;
- syntetyzują aminokwasy i białka, witaminę K, kwas pantotenowy, witaminy z grupy B : B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 - kwas nikotynowy, Bc - kwas foliowy , B6 - pirydoksyna;
- sprzyjają wzmocnieniu procesów wchłaniania jonów wapnia, żelaza czy witaminy D
Laktobakterie - pałeczki kwasu mlekowego:
- w swoich procesach życiowych wchodzą w złożone interakcje z innymi mikroorganizmami, wskutek czego stłumieniu ulegają patogenne bakterie gnilne i ropne, względnie patogenne mikroorganizmy, przede wszystkim z rodzaju Proteus,
- podczas normalnego metabolizmu, są zdolne wytwarzać kwas mlekowy, nadtlenek wodoru, produkować lizozym i inne substancje o działaniu antybiotycznym: reuterynę, plantaritsin, lactocidine, laktolin;
- w żołądku i jelicie cienkim lactobakterie we współpracy z organizmem gospodarza są głównym mikrobiologicznym ogniwem tworzenia się kolonizacyjnej flory,
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec patogennych mikroorganizmów;
Bakterie kwasu propionowego:
- stymulują wzrost flory Bifidobacterium, syntetyzują szerokie spektrum przeciwbakteryjnych składników, aktywnych przeciwko enetrobakteriom, bakteriom gnilnym, grzybom;
- aktywnie uczestniczą w procesie fermentacji węglowodanów, przy których gromadzą się kwas propionowy i octowy, zapobiegając namnażaniu się mikroorganizmów patogennych;
- przyczyniają się do produkcji i wchłaniania witamin, zwłaszcza witaminy B12.
Bifivit polecany jest dla:
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
- dla dzieci od 6 miesiąca życia,
- dla chcących dostarczyć do organizmu bifidobakterie i laktobakterie,
- przy infekcjach bakteryjnych i grzybiczych.
Przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem
Uwaga!
- Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
- Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
- Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
- Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
- Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie - zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
|
|
|
|
|