
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Zakwaska FIT & SLIM -Żywe Kultury Bakterii do Jogurtu 2 szt VIVO




Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | od 1 do 5 dni |
Cena przesyłki | 18 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Waga | 0.1 kg |
Kod kreskowy | 4820148053791 |
EAN | 4820148053791 |
Zostaw telefon |
Składniki: LAKTOZA (Z MLEKA), sacharoza, liofilizowane szczepy bakterii: Lactobacillus gasseri, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus.
W 1 g znajduje się ok. 20 mld bakterii (w tym ok. 2 mld L. gasseri). 1 fiolka zawiera 0,5 g.
Zakwaska Fit&Slim to propozycja dla osób, które chcą zmienić swój sposób odżywiania, wejść na drogę aktywności zycznej i zdrowej diety. Starter do przygotowania domowego jogurtu zawiera żywą mikroflorę kultur bakterii, a jej wyróżniającym się składnikiem jest szczep Lactobacillus gasseri, który zyskał rozpoznawalność jako tzw. "probiotyk tness". Jogurt uzyskany przy pomocy startera Fit&Slim to doskonała propozycja dla osób dbających oraz chcących zadbać o prawidłową sylwetkę. Dzięki właściwym proporcjom żywych kultur bakterii uzyskany jogurt stanowi doskonały posiłek wolny od wszelkich dodanych cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry) oraz innych zbędnych dodatków np. mleka w proszku. Jogurt zawiera naturalnie w nim występujące i dobrze przyswajalne składniki odżywcze. Warto pamiętać, że dokładna wartość odżywcza jogurtu uzyskanego domowo zależy od mleka, którego użyjemy do jego przygotowania. Polecamy mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc.
Polecany:
- w trakcie zmiany sposobu odżywiania
- dla chcących zadbać o prawidłową sylwetkę
- przy zwiększonym wysiłku fizycznym
- dla młodzieży i dorosłych w diecie codziennej
Przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem
Uwaga!
- Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
- Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
- Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
- Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
- Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie - zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
|
|
|
|
|