
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Zakwaski jogurtowe VITALAKT 2 fiolki 0,5g-VIVO




Wysyłka w ciągu | od 1 do 5 dni |
Cena przesyłki | 18 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Waga | 0.1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 4820148053869 |
Jeżeli chcesz większą ilość - ZADZWOŃ
Zostaw telefon |
Zakwas, Starter do Jogurtu Vitalakt 2 szt x 0.5 g VIVO
elementy:
Laktoza (z mleka), sacharoza. Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. Lactis var. Diacetylactis, mikroflora ziaren kefiru, LC. Lactis, Lactobacillus spp., drożdże kefirowe
ilość bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld
Bogata flora kultur bakterii
spomiędzy wszelkich oferowanych Zakwasek, Vitalakt cechuje największa różnorodność kultur bakterii. Starter zawiera laktobakterie, bifidobakterie, pałeczki kwasu mlekowego i mikroflorę ziaren kefiru. Vitalakt został opracowane z myślą o osobach aktywnych fizycznie, mających rozszerzony wysiłek fizyczny czy też dzieci (od +1 roku życia) albo młodzieży. Z powodzeniem mogą również korzystać z niego osoby dorosłe (istotnie kobiety i seniorzy).
Zawarte w Vitalakcie kultury bakterii ukwaszają jogurt o finezyjnym, lekko kwaśnym smaku. Naturalnymi produktami metabolizmu tych kultur są aminokwasy takie jak tryptofan czy cystyna, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i mikroelementy.
Dla dzieci i dorosłych
Jogurt uzyskany z Vialaktu to idealna sugestia na powszedni posiłek dla całej rodziny. Doskonały na śniadanie, z dodatkiem owoców i bakalii. Spełni oczekiwania również jako baza do owocowych koktajli.
Osobom, którym zależy na żywych kulturach bakterii poleca się spożywać uzyskany z Vialaktu jogurt bez słodkich dodatków (owoców, rodzynek), najlepiej na czczo, bez popijania do pół godziny po jedzeniu. Dobrą praktyką jest dodanie do jogurtu odrobiny np. Oleju lnianego lub pestek dyni lub słonecznika.
Vitalakt Vivo polecany jest:
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- dla osób dorosłych i seniorów,
- dla osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny,
- do codziennego spożycia
Przygotowanie jogurtu:
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał realnie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 albo 2 litry mleka pasteryzowanego.
- w przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 poziomów C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. By uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, świetną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można także podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i starannie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło niezbędne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. Ręcznikiem albo kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można także przelać do naczynia rodzaju termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć znacznym ręcznikiem lub kocem.
5. Naczynie należy pozostawić poprzez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli wykorzystano termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. Słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. Należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy albo thermomixie - zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Kraj producenta: Polska
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g
|
|
|
|
|